Ahjon Akkako?

No sehän olen minä, Iro Mäntykorpi!


Olen Meri-Porin tuulissa kasvanut seppämestari, jolla on monta rautaa tulessa. Taitojani olen kartuttanut monilla käsityöaloilla kuten lavasterakentamisessa, somistamisessa sekä valo- ja äänitekniikassa. Silti kuumana hehkuva rauta on vienyt minut mennessään ja sille tielle olen jäänyt.
Takomista pääsin kokeilemaan neljän puukonterän verran Tyrvään käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa opiskellessani puualalle. Kuusi vuotta kuuma rauta vaivasi mieltäni, kunnes lähdin opiskelemaan alaa. Mitä enemmän takomista opiskelin, sitä enemmän oppimista huomasin olevan.
Materiaalina teräs kiehtoo minua, koska se on monipuolinen niin käyttötarkoituksiltaan kuin työstöominaisuuksiltaankin. Seosaineista riippuen teräs soveltuu koruista työkaluihin ja porteista ruokailuvälineisiin. Kuumataonnassa materiaali taipuu osaavissa käsissä muotoonsa kuin nahka ja lopputulos vain mielikuvituksesta kiinni.
Sepäntaitoja olen opiskellut Karjaalla, jossa suoritin kisällin ammattitutkinnon vuonna 2004 ja seppämestarin erikoisammattitutkinnon vuonna 2011. Koristetaontaa opiskelin Ruotsin Hedenäsetissä ja taitojani täydensin kokeneiden seppien kisällinä mm. Fiskarsissa ja Harjavallassa.
Hallitsen monipuolisesti sepäntaidot perinteisistä työkaluista nykyaikaiseen koristetaontaan. Tuotteitani valmistan ja myyn pajassani Porin Vähäraumalla. Teen yksilöllisiä sepäntöitä sekä piensarjoina että tilauksesta nykypäivän tarpeisiin, perinteitä kunnioittaen.
Vuonna 2009 minut valittiin ensimmäisenä naisseppänä Vuoden Taidesepäksi ja vuonna 2010 Aino ja Mauno Riutun Säätiö myönsi minulle vuoden kädentaitaja–palkinnon.